Veilig onderweg in de herfst

Geplaatst op 30 september 2021

Veilig onderweg in de herfst

Het is weer herfst. Dat betekent regen en dalende temperaturen, laagstaande zon tijdens de spits en meer in het donker rijden. Dit zorgt natuurlijk voor meer files en ongelukken. Alle reden dus om de auto in optimale conditie te brengen en zelf extra alert te zijn achter het stuur. Met de volgende tips gaat u goed voorbereid op weg.

Dalende temperaturen en verminderd zicht

De eerste nachtvorst is een feit. U weet natuurlijk dat dit gladheid kan veroorzaken en dat gladheid voor een langere remweg zorgt. Ga daarom veilig de weg op met winterbanden, zorg voor de juiste bandenspanning en voldoende profiel. Hierdoor heeft u maximale grip bij een glad wegdek door regenval of vorst.

Door de koudere nachten en vorst, kan uw zicht natuurlijk ook belemmerd worden door een beslagen of bevroren voorruit. Om de gevormde condens zo snel mogelijk van uw voorruit te laten verdwijnen, kunt u de airco inschakelen bij het ontwasemen. De (droge) aircolucht zorgt ervoor dat het vocht snel uit de auto verdwijnt, de ramen weer helder zijn en u weer goed zicht heeft. Daarnaast is het raadzaam om bij vorst goed de ramen ijsvrij te krabben en gebruik te maken van antivries ruitenwisservloeistof.

Uw zicht kan natuurlijk ook slechter zijn, door de laagstaande zon. De zon komt laat op en gaat vroeg weer onder en staat tijdens de spits laag aan de hemel. Neem daarom uw zonnebril mee in de auto, zodat u tijdens de spits beter zicht heeft.

Wees uitgerust en zet de verwarming niet té hoog

Zet de verwarming niet te hoog, door te rijden in een (te) warme auto kunt u slaperig worden. Hierdoor vermindert uw concentratie, vooral wanneer de zon onder is.

Gaat u een lange autorit maken? Zorg er dan voor dat u goed uitgerust op weg gaat en neem gedurende de autorit voldoende pauzes. Bent u erg vermoeid? Doe dan een zogenaamde powernap, een korte slaap, in één van de pauzes. Tijdens een powernap van 20 minuten bouwt u weer hernieuwde energie op, zodat u de route weer veilig kunt vervolgen.

Pech onderweg

Last but not least, neem te allen tijde een warme jas of deken mee. We gaan er natuurlijk niet van uit, maar mocht u onverhoopt toch pech onderweg krijgen, dan wilt u natuurlijk geen kou vatten.

Komt u trouwens aan de kant van de weg te staan? Bel dan met ons noodnummer +31 (0)88 28 28 499. Wij doen er alles aan om u zo snel mogelijk weer op weg te helpen.

Prettig geregeld.