Nu het kabinet demissionair is, was Prinsjesdag dit jaar nét even anders. Toch zijn er verschillende plannen gepresenteerd die effect hebben op zakelijke mobiliteit. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen. Alle plannen moeten nog langs de Tweede en Eerste Kamer, het is dus nog niet gegarandeerd dat ze ook allemaal doorgaan.
Rekeningrijden
Laten we beginnen met wat er niet doorgaat: rekeningrijden (betalen naar gebruik). Dit onderwerp is een aantal weken geleden controversieel verklaard door de Tweede Kamer. Dit betekent dat een beslissing over rekeningrijden wordt uitgesteld en een volgend kabinet zich hierover mag gaan buigen.
Onbelaste reisvergoeding gaat omhoog
De onbelaste reiskostenvergoeding werd vorig jaar verhoogd van 19 naar 21 cent, waarbij de reiskostenvergoeding met ingang van 1 januari 2024 verder zou stijgen naar 22 cent. Het kabinet heeft deze plannen nu aangepast en kiest voor een hogere onbelaste reiskostenvergoeding: die wordt vanaf januari 23 cent. Deze reiskostenvergoeding geldt ook voor andere reiskostenvergoedingen, bijvoorbeeld voor vrijwilligerswerk.
Regering stimuleert zakelijk reizen met OV
Werkgevers kunnen met ingang van 1 januari makkelijker een OV-kaart verstrekken aan hun werknemers. Tot nu toe waren de belastingregels voor het geven of ter beschikking stellen van een OV-kaart aan werknemers vrij complex, maar die worden simpeler gemaakt. Met ingang van 1 januari kan een werkgever belastingvrij een OV-kaart verstrekken aan zijn werknemers, mits de werknemer die ook zakelijk gebruikt. Deze maatregel valt niet binnen de werkkostenregeling.
Vervallen BPM-vrijstelling grijs kenteken
Deze maatregel werd al in 2022 aangekondigd, maar het leek er even op dat die misschien toch zou worden uitgesteld. De BPM-vrijstelling voor grijs kenteken komt te vervallen met ingang van 1 januari 2025. Hiermee hoopt de regering elektrisch rijden verder te stimuleren.
Benieuwd wat deze veranderingen voor jou gaan betekenen? Neem gerust contact op via 088-28-28400.