Op vakantie met een elektrische auto

Geplaatst op 17 augustus 2022

Ik ga op reis en ik neem mee… Een Tesla Model 3! Afgelopen weekend was onze collega Emma op roadtrip naar Frankrijk met een Tesla Model 3. In deze blog vertelt ze hoe dat bevallen is en waar je op moet letten als je met een elektrische auto op vakantie gaat.

Met een Tesla van Nederland naar Frankrijk

De reis begon in Utrecht en de eindbestemming was Caen, Frankrijk. Een reis van gemiddeld 640 kilometer. Voor mij zou het de eerste keer zijn dat ik met een elektrische auto naar het buitenland ga. Ik had niet zo’n goed idee van wat ik moest verwachten. Je hoort wel eens horrorverhalen van mensen die in een laadpaal file komen te staan of laadpalen die het niet doen. Gelukkig viel het me allemaal reuze mee en zelfs met een standard range (+-300 km range bij een volle accu) verliep de reis zeer voorspoedig.

20220811 151109

Onderweg laden

Wij vertrokken met 90% volle accu van huis en in totaal moesten wij op de heenweg drie keer laden. Een keer rond koffietijd, een keer rond de lunch en de laatste keer rond drie uur s ’middags. Deze stops duurden gemiddeld 20 tot 30 minuten. Wij vertrokken om half negen uit Utrecht en rond vier uur kwamen wij aan op onze bestemming. Zelfs al was het hoogseizoen, bij elke laadplek waren er plaatsen vrij. Halleluja! Onze eerste angst was al snel overwonnen.

Wij hebben met name geladen bij Tesla Superchargers en ik moet zeggen dat Tesla het over het algemeen goed heeft geregeld. Deze oplaadpunten zijn vaak in de buurt van een hotel of horecagelegenheid waardoor je altijd wel even naar het toilet kan en koffie kan halen. Hierdoor voelt het niet als een straf om te moeten laden, maar als een fijne break om even te ontspannen. Daarnaast plant Tesla waar je het beste kan laden onderweg wanneer je je bestemming invoert. Zo kom je niet voor verassingen te staan en hoef je zelf wat laden betreft niks van tevoren uit te zoeken. Helemaal top dus (al helemaal als je slecht bent in dingen plannen zoals ik).

Ook hebben wij op de heenweg een keer geladen bij IONITY. Helaas viel dat weer wat tegen. Een paar pogingen en een IONITY-account aanmaken verder lukte het eindelijk. Toen naast ons een man zijn Polestar probeerde op te laden, liep hij tegen hetzelfde probleem aan. Na  weer een boel gedoe  met het betaalapparaat lukte het gelukkig ook om zijn auto op te laden. Wel wat vervelend, maar het voordeel is dat je zo weer nieuwe mensen leert kennen. Of het aan de specifieke laadpaal lag dat het niet soepel werkte weten we niet, want voor de zekerheid hebben we daarna alleen maar Tesla laders gepakt.

Laden op de vakantiebestemming

Sommige hotels hebben laadpalen op de parkeerplaats. Dat is wel zo relaxed, want dan zou je ‘s nachts je auto vol kunnen laden op je bestemming. Ik had echter een huisje geboekt waarbij er geen oplaadmogelijkheid voor de deur was (I know, dat had ik beter kunnen uitzoeken). Echter hadden we geluk en was er op 10 minuten rijafstand een Tesla Supercharger. Hierdoor konden we de tweede dag van de vakantie snel even bijladen, en na een half uurtje hadden we genoeg stroom voor twee dagen intensief autogebruik. In die tijd hebben we koffie kunnen halen en plannen kunnen maken voor de dag. Een Supercharger is over het algemeen wel duurder dan een langzaam laadpunt, maar in vergelijking met de benzinekosten van tegenwoordig viel het ons nog erg mee.

Laadkosten

Omdat wij alleen maar snelladers hebben gebruikt, waren onze kosten wellicht wat hoger dan wanneer we meer gebruik hadden gemaakt van langzame laders. Uiteindelijk waren wij rond de 120 euro kwijt aan elektriciteit. Voor een afstand van 1280 kilometer in totaal. En dan hadden we nog 50% batterijlading over toen wij terugkwamen in Utrecht.

Voordelen van op vakantie gaan met een elektrische auto

Ik heb meerdere voordelen ervaren. Hierbij heb ik ze even op een rijtje gezet:

  • Verplichte pauzes onderweg: goed excuus voor een lekkere kop koffie;
  • Comfort: een elektrische auto rijdt super comfortabel;
  • Geen hoge benzinekosten: laden is relatief goedkoop;
  • Gezellig: mensen leren kennen bij de laadpunten.
20220811 102608

Nadelen

Hierbij even de nadelen op een rij:

  • Verplichte pauzes: het is maar hoe je het bekijkt, maar als je aan een stuk door wil rijden kan het vervelend zijn dat je moet stoppen om te laden.
  • Laadpalen die het niet doen: het gebeurt wellicht niet vaak, maar het kan je overkomen.

Conclusie

Op vakantie met de Tesla Model 3 is mij heel goed bevallen en ik vind het zeker voor herhaling vatbaar. Zoals je kan lezen zoek ik altijd een goed excuus voor pauzes en koffie en dat heb je met een elektrische auto sowieso. En mensen leren kennen bij laadpunten is natuurlijk leuk, maar als je even geen zin hebt in sociaal contact kun je altijd nog video’s kijken in de auto terwijl je aan het laden bent. Ik heb in ieder geval een super vakantie gehad en ik hoop dat ik je genoeg vertrouwen heb gegeven om er tussenuit te gaan met jouw elektrische auto.

Tesla Model 3 leasen

Meer weten of de Tesla Model 3 leasen?

Tesla Model 3 11Zon