Lease een thuiskantoor bij MHC Mobility

Geplaatst op 17 december 2021

Niet alleen een auto, maar ook een thuiskantoor in de lease

Nu door corona thuiswerken de norm is, komt leasemaatschappij MHC Mobility met een nieuw aanbod: naast een auto van de zaak kun je nu ook een tuinkantoor leasen. Zo kun je thuis naar je werk gaan.

Of corona nu blijft of niet: het grootste deel van werkend Nederland wil ook ná de pandemie meer blijven thuiswerken. Want het werken vanuit huis brengt veel voordelen met zich mee, zoals het vermijden van drukke spitstreinen en lange files. Maar dan moet je wel de beschikking hebben over een fijne plek waar je in alle rust kunt werken. Want vergaderen aan de keukentafel terwijl de kinderen verstoppertje spelen is niet ideaal.

“Je moet thuis naar je werk kunnen gaan”, zegt Mathijs van Dijk, directeur van WeLLDesign. Zijn industrieel ontwerpbureau is bekend van producten als de Senseo maar ook de NS OV-fietsenstalling. Van Dijk sprong vorig jaar in het gat dat corona in de markt had geslagen. WeLLDesign ontwierp ZaaK, een duurzaam kantoor dat zonder vergunning in de tuin kan worden gezet.

Duurzaam tuinkantoor

Het kantoor is duurzaam want het is gemaakt van materialen die volledig recyclebaar zijn en een cradle to cradle-certificaat hebben. Dat betekent dat producent Losberger de Boer de materialen weer terugneemt als het tuinkantoor zijn langste tijd gehad heeft, en volwaardig hergebruikt voor een ander product. Het kantoor is dan ook zo vervaardigd dat het gemakkelijk weer gedemonteerd kan worden. Dat kan overigens wel even duren want het tuinkantoor wordt gebouwd voor minstens 40 jaar gebruik.

Dankzij optimale isolatie is het kantoor zeer energiezuinig. Het schuine dak heeft een hellingshoek die geschikt is voor het planten van een groen dak. Ook kunnen er zonnepanelen worden geplaatst. Het ventilatiesysteem gebruikt de warmte uit de af te voeren lucht om de lucht die van buiten komt te verwarmen. Ook is er een filter om fijnstof uit de lucht te halen. Het binnenklimaat is daardoor constant en comfortabel. Dat is belangrijk vindt Van Dijk. “Want duurzaamheid heeft ook te maken met gezondheid.”

Op maat gemaakt

“Als je veel thuiswerkt moet je gewoon een hele goede plek hebben”, vult Antoon Oosterhuis aan. Oosterhuis is medeoprichter van het gelijknamige bedrijf ZaaK – een joint venture van Losberger De Boer en WeLLDesign – dat het tuinkantoor in de markt zet. Sinds ZaaK begin 2021 op de markt kwam verkocht Oosterhuis enkele tientallen exemplaren. “We hadden er veel meer kunnen verkopen, maar we hebben de verkoop afgestemd op wat we konden produceren.” Opvallend was dat de eerste kopers kozen voor de grotere varianten en maatwerk. De verwachting is dat veel mensen gebaat zullen zijn met een compacte ZaaK in de achtertuin.

“Wij zijn ervan overtuigd dat hybride werken zal blijven”, zegt Paul van der Meulen, financieel directeur van MHC Mobility. “Ik zit zelf ook al twee jaar aan de keukentafel te werken. Dat is niet best voor mijn rug. En mijn dochter van drie weet ook niet wat thuiswerken is. Dus in dit soort oplossingen zien wij zeker toekomst.”

Tuinkantoor in de lease

Omdat de aanschaf van een tuinkantoor voor sommige mensen te duur is, komt MHC Mobility nu met de mogelijkheid om ZaaK te leasen, in combinatie met een elektrische auto. “Want er worden minder kilometers gereden en meer thuisgewerkt”, zegt Van der Meulen. Een tuinkantoor is te leasen vanaf 325 euro per maand. En wie overstapt op een kleinere auto kan voor hetzelfde bedrag een tuinkantoor erbij leasen. “Met een leasebudget van 1000 euro kun je nu dus een elektrische auto van 675 euro combineren met een tuinkantoor van 300 euro”, zegt Van der Meulen. 

De modellen die MHC Mobility aanbiedt hebben een globale afmeting van 2 bij 3 of 3 bij 3. Juist door te standaardiseren is productie op grotere schaal mogelijk en kunnen de kosten omlaag. En door het ontwerp met het schuine dak en een gevelgrote glazen pui doet het kantoor volgens ontwerper Van Dijk toch heel ruim aan. “Zicht op groen vonden we heel belangrijk. En hierdoor haal je als het ware buiten naar binnen.”

Thuiswerken na corona

Het animo voor het leasen van tuinkantoren is groot, merkt Van der Meulen  Vooral grote organisaties zijn geïnteresseerd. Bedrijven met veel consultants in dienst die nu niet bij klanten terecht kunnen. “Overheden zijn al twee jaar dicht. Mensen die daar gedetacheerd zijn werken al die tijd al vanuit huis.”

En ook na corona zal de markt voor een kantoor in de tuin blijven bestaan denken de ontwerpers en de leasemaatschappij. Daarin worden ze gesteund door een recent onderzoek van I&O Research waaruit blijkt dat de gemiddelde thuiswerkende Nederlander ook in het post-coronatijdperk zeker voor de helft van de contracturen thuis wil blijven werken. Of werkgevers daar net zo over denken is nog onduidelijk. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 6 op de 10 werkgevers nog niets heeft gecommuniceerd over de manier van werken ná corona. “De HR verantwoordelijken moeten nu nieuw beleid maken waar dit in past”, zegt van der Meulen. 

Gehorige tuinhuisjes

Dat dit een groeiende markt is blijkt ook uit het overweldigende aanbod aan concurrerende tuinkantoren. Een zoekopdracht op Google levert maar liefst 10 alternatieve kantoren voor in de achtertuin op. “Dat is niet vergelijkbaar”, zegt Van Dijk. “Dat zijn vaak gehorige houten tuinhuisjes zonder een goede klimaatinstallatie.”

Zaak onderscheidt zich volgens Oosterhuis van andere varianten omdat het geluidsdicht geïsoleerd is en toch constant frisse lucht heeft. Daardoor zijn zowel de privacy als de gezondheid gewaarborgd. “Je kunt dus met de ramen en deuren dicht werken. Daar is bij andere tuinkantoren vaak minder aandacht aan besteed.”

Levertijd tuinkantoor

Bij MHC Mobility hebben zich meteen in de eerste maand twee grote bedrijven gemeld die interesse hebben om ZaaK te gaan aanbieden aan hun werknemers. “Zij bekijken nu hoe dit onderdeel kan worden van hun HR beleid om het hybride werken te ondersteunen”, zegt Van der Meulen. Per klant zou het dan om zo’n tien á 15 kantoren gaan. “Dat kan snel in volume oplopen”, verwacht Van der Meulen.

Wie enthousiast is geworden en ook een ZaaK in zijn tuin wil, moet nog even geduld hebben. Want net als een auto worden ze op bestelling gemaakt. Ook kampt de fabrikant met langere levertijden van materialen. Maar binnen twee maanden na bestelling kan een ZaaK wel in de achtertuin staan. En dan staat niets het comfortabel thuiswerken meer in de weg.