5 tips voor rijden bij gladheid

Geplaatst op 14 december 2021

5 tips om veilig te rijden bij gladheid

Het liefst gaan de meeste mensen niet de weg op wanneer het sneeuwt en/of glad is. Toch zul je soms in de auto moeten stappen wanneer de weersomstandigheden niet ideaal zijn. Wij presenteren 5 tips waarmee je veilig onderweg bent.

 

1. Neem je tijd

Plan je reis ruimer dan je normaal zou doen, het is goed mogelijk dat je beter een lagere snelheid kunt aanhouden. Houd ook ruimere afstand van je medeweggebruikers, zo heb je meer tijd om te reageren.

 

2. Trek rustig op

Als je (te) snel optrekt kan de auto door gladheid een andere richting opgaan dan de bedoeling was. In het geval van sneeuw kan het ervoor zorgen dat je auto vast komt te zitten. Het kan helpen om weg te rijden in de tweede versnelling. Het is belangrijk om geen abrupte handelingen te doen: neem een bocht bijvoorbeeld niet te scherp en stuur gelijkmatig.

 

3. Kies waar mogelijk voor de hoofdweg

Op de meeste hoofdwegen wordt goed gestrooid, hier is de kans op gladheid dus minder. Ook helpt het om zoveel mogelijk rechts te rijden. Daar hebben al meer auto’s over heen gereden waardoor het wegdek waarschijnlijk minder glad is.

 

4. Gebruik je remmen goed

De meeste auto’s hebben tegenwoordig een antiblokkeersysteem (ABS) in de auto. Heeft jouw auto ABS en moet je toch abrupt remmen? Trap dan zowel de rem als de koppeling volledig in. Hierdoor wordt het ABS geactiveerd en blokkeren de wielen niet. Zo kun je blijven sturen.

 

5. Blijf rustig

Raakt je auto toch in de slip? Gooi dan niet opeens het stuur om om dit te corrigeren. Blijf rustig en laat de auto een stukje glijden. Kijk goed waar je naartoe wilt en stuur rustig en voorzichtig bij.