Samenwerking met Zeehondencentrum Pieterburen

Geplaatst op 02 maart 2023

Al een aantal jaar verzorgen wij de (speciale) mobiliteit voor Zeehondencentrum Pieterburen. Zo leveren wij hun busjes en speciaal ingerichte off-road pick-ups die zeehondenwachters op de Nederlandse stranden rijden. Daarnaast steunen wij hun missie: streven naar een betere (zee)wereld. Kortgeleden waren wij bij hen op bezoek. Onze collega Marc van der Tuin interviewde de directeur Niek Kuizenga over hun plannen om naar Lauwersoog te vertrekken, speciale en duurzame mobiliteit en hoe je zeehondenwachter kunt worden.

Van Zeehondencentrum Pieterburen tot het Werelderfgoedcentrum Waddenzee

Zeehondencentrum Pieterburen vangt al meer dan 50 jaar zeehonden op. Van verweesde pups tot aan gewonde en verzwakte zeehonden. Naast de behandeling van deze dieren doen ze ook veel onderzoek naar het gedrag van zeehonden in het wild, om zo beter te leren begrijpen wat ze nodig hebben. Ook voorlichting vinden ze erg belangrijk: bijna alle problemen voor zeehonden worden veroorzaakt door mensen. Bijvoorbeeld door afval in de zee te dumpen waar ze verstrikt in raken en door de rust van zeehonden te verstoren waardoor de pups worden verjaagd van hun moeder. Door zich in te zetten voor goede educatie op dit gebied hopen ze een betere leefomgeving voor de zeehond en ander zeeleven te creëren. En mede daardoor is het idee voor het Werelderfgoedcentrum Waddenzee tot stand gekomen.

Duurzaamheid: één met de natuur

Volgens Niek Kuizenga worden veel van de huidige (milieu)problemen veroorzaakt doordat wij een verschil maken tussen natuur en mensen. Zeehondencentrum Pieterburen pleit dat de mens juist onderdeel is van de natuur. Dus duurzaamheid is leidend in wat ze doen. Daarom zullen ze op het moment dat ze verhuizen naar Lauwersoog een groot deel van het wagenpark elektrificeren.

Front

DSC08979

DSC07050

DSC08995

Zeehondencentrumpieterburen5

DSC09093

Samenwerking Zeehondencentrum Pieterburen met MHC Mobility

Op het gebied van mobiliteit speelt MHC Mobility de belangrijkste rol voor het Zeehondencentrum. Het zijn namelijk geen doorsnee busjes en trucks die zij nodig hebben. Deze zijn speciaal ingericht voor het vervoer van zeehonden. Zo hebben de Toyota Hilux trucks o.a. een aangepaste bak met hardtop, antiroest coating, all terrain banden, een bodembeschermplaat voor het gebruik op het strand, een LED-zoeklicht, flitsers op de voor- en achterzijde en een unieke wrap zodat je ze op een afstand kan herkennen. Oftewel, hun mobiliteit vereist veel maatwerk. En dat is een van de specialiteiten van MHC Mobility.

Zeehondenwachter worden

De zeehondenwachters rijden in die Hiluxen op de Nederlandse stranden. Hartstikke gaaf natuurlijk! Dus wij waren benieuwd hoe je een zeehondenwachter kan worden. Het antwoord op die vraag en meer hoor je in de video rapportage hieronder die wij met hen hebben gemaakt.

Hilux1kleineversie2